Menu

Vervoer en transport


Over ons

Vervoer en transport

Hi, mijn naam is Frank. Als kleine jongen ben ik de wereld van vervoer en transport ingerold via mijn vader. Hij was ook trucker. Die grote wegmonsters hebben me van het begin af aan geboeid en eigenlijk heb ik nooit getwijfeld wat ik wilde worden als ik groot was. Vervoer en transport is een sector waar je lekker jezelf kunt zijn. Ik heb mijn eigen plekje in de cabine en het voelt als mijn doordeweekse thuis. Je bent natuurlijk lang van huis en mijn gezin mist me regelmatig bij bijzondere gebeurtenissen. Maar ondanks dat ik dat wel een nadeel vind, zou ik deze vrijheid voor geen goud willen missen! Lees er alles over in mijn blog.

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

Personenvervoer: de taxi
13 september 2017

Een taxi is een vervoermiddel dat door een ervaren

Personenvervoer: een taxi bestellen
17 juli 2017

Een taxi bestellen In Nederland is het taxievervoe

Personenvervoer: een taxi bestellen

Een taxi bestellen

In Nederland is het taxievervoer goed geregeld. Indien u een taxi besteld, weet u zeker dat u een chauffeur krijgt die weet hoe een auto bestuurd moet worden. Indien u een taxi nodig heeft, kunt u een taxi bestellen voor u alleen of voor meerdere personen. Daarbij kunt u zelf de tijd en plaats opgeven. U kunt zich bijvoorbeeld thuis laten ophalen. De taxichauffeur zal ervoor zorgen dat hij op tijd aanwezig zal zijn. De kosten die u voor een taxi betaalt, kunt u doen op basis van een afgesproken bedrag of een bedrag per afstandseenheid. In Nederland is het vervoer met een taxi van een goede kwaliteit, waarbij zowel de auto's met een vaste regelmaat worden gekeurd, maar ook de chauffeurs.


Nieuwe taxichauffeur

Nieuwe taxichauffeurs moeten na 1 januari 2006 een diploma hebben om met een taxi te rijden. Daarbij worden ze beoordeeld op hun sociale vaardigheden en rijtechniek. Enige taalbeheersing is een vereiste. Tegenwoordig is de stratenkennis bijna niet meer nodig. Iedereen maakt gebruik van navigatieapparatuur. Zodra het diploma is gehaald kan men met een verklaring omtrent goed gedrag de chauffeurspas aanvragen bij het IVW. Zonder een dergelijke pas mag men zich niet voordoen als taxichauffeur want dat is in Nederland strafbaar.


Doelgroepen in Nederland

We kunnen in Nederland de taxi's in doelgroepen indelen. Hierbij kunt u denken aan het vervoer van ouderen, zieken, scholieren,gehandicapten, zakenmensen en algemeen publiek. Ongeveer 80% van het taxivervoer in Nederland wordt door ouderen, zieken en scholieren gebruikt.


Soorten van taxivervoer

In Nederland maken we gebruik van het reguliere contant taxivervoer en het contract taxivervoer.  Het reguliere contant taxivervoer. Wanneer we thuis een taxi bestellen maken we gebruik van het reguliere contant taxivervoer. Dit noemen we ook wel de straattaxi. Een straattaxi kunnen we onderweg aanhouden wanneer we toevallig een taxi tegenkomen en daarvan gebruik willen maken. Het is in Nederland toegestaan een taxi op straat aan te houden door middel van de hand op te steken. Indien u gebruik maakt van de straat-taxi zal u contant per rit afrekenen. Een straattaxi heeft een taxameter. Het is een apparaat wat bijhoudt wat u moet betalen. Het apparaat moet jaarlijks worden gekeurd en geijkt. De prijs wordt berekend door de som van het starttarief, tijdstarief en kilometertarief. Er is een maximum tarief vastgesteld, zodat er wel onderlinge prijsverschillen kunnen zijn. Zodra de taxi gaat rijden dient de taxameter te worden ingesteld. U kunt zien wat u moet betalen. Het contract taxivervoer.Bij contract taxivervoer kunt u denken aan AWBZ- vervoer, Deeltaxi, Valis, leerlingen vervoer, Trein taxi en zittend vervoer.


Bestellen van een taxi

U kunt een taxi op straat aanhouden voor een rit met de taxi. Het is ook mogelijk om een taxi te bestellen via een taxicentrale. Daarbij geeft u het adres en tijd door wanneer de taxi u moet komen ophalen. U moet ook aangeven waar u naar toe gebracht wilt worden. Door deze manier van bestellen weet u zeker dat u tijdig op uw adres bent. Online een taxi bestellen behoort ook tot de mogelijkheden. Ook daarbij moet u alle gegevens opgeven zoals de tijd en adres om u op te halen en waar u naar toe moet. De taxi zal dan ook zeker te zijner tijd aanwezig zijn. Hierbij krijgt u ook direct het bedrag door wat u voor de rit moet betalen. Indien u akkoord gaat kunt u zich vergewissen dat u tijdig daar zult wezen waar u moet zijn.

 

Kijk voor betrouwbaar taxi- en personenvervoer in de regio West-Friesland op Taxicentrale West-Friesland